Thursday, December 1, 2011

ThE beSt OnE Of " MeE ReBuS"


7 biji  - bawang merah
5 biji - bawang putih
2 inci - halia
* kisar untuk di jadikan Bahan Tumis
5  sudu besar - serbuk kari daging
* campurkan air supaya jadi Pes 
1/2 kg - daging batang pinang
5 biji - kentang
5 biji - keledek
* direbus dan lenyek
3 sudu besar - taucu (ditumbuk)
5 sudu besar - kacang goreng hancur ( ditumbuk)
1 batang - saderi
3 inci - lengkuas
Cara memasak :-
1. Panaskan periuk dan minyak dengan api yang sederhana. ( api jangan besar..nanti bahan penumis hangus..xsedap)
2. Tumiskan bahan penumis yang dah dikisar..sampai garing dan naik bau harum...nyum..nyum..
3. Masukkan pes kari tadi dan gaul rata perlahan2..dan biarkan hingga 10 minit..dan sampai pecah minyak..
4. Masukkanlah daging batang pinang yang dah siap di potong kiub ( ala ..potong mcm nak masak rendang..)
5. Bila daging dah sebati dengan rempah..masukkan air 2 liter. ( agak2 la air ni..nak kuah banyak mana..ek)
6. Masukkan kentang dan keledek yang dah dilenyek tadi dan taucu.
7. Masukkan hirisan lengkuas
8. Masukkan kacang hancur
9. Batang saderi yang dipotong mcm daun sup
10. Bawang goreng
11. kalau kuah tak cukup pekat dan likat..ambik 1 sudu tepung jagung + air dan masukan dalam kuah tadi..serta merta kuah jadi pekat beb!..
* biarkan mendidih dan mereneh perlahan2 dengan api yang kecik..jangan lupa masukkan garam tau..ajinomoto xyah..xasli derrr.. tunggu hasilnya 10 minit..kuah dah siap untuk dihidangkan...

Bahan-bahan menghidang:-
1. Mee Kuning
2. Taugeh yang dicelur
3. Hirisan lada hijau dan merah untuk hiasan
4. Telur rebus
5. bawang goreng dan daun sup
6. limau kasturi
7. Hirisan Tahu goreng
* Hiaslah mengikut kreativiti dan bakat2 chef yang terpendam tu yer..
Taraaaaa... mee rebus dah siap untuk di makan!








No comments:

Post a Comment